Agustí Rius i Borrell
Sabadell. Monografia
Biblioteca Sabadellenca
1929

"Pont del Ripoll.- A l'eficaç iniciativa de l'advocat i propietari D. Feliu Vilarrubias, Diputat provincial, zelós de la prosperitat de sa pàtria, fou degut que la Diputació de Barcelona acordés obrir una carretera que unís Sabadell amb Sentmenat i Caldes de Montbuy, i que en el seu pas pel riu Ripoll s'aixequés el magnífic pont de set arcs que ha aplanat el camí que condueix a l'ermita de la Salut. Començaren les obres el dia 25 de gener de 1862 i quedaren acabades a darrers de l'any següent. Van costar 429.624 rals. S'obrí al servei públic el 31 de gener de 1864." (p. 138)

Miquel Carreras
Elements d'història de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1932

1809: "...va aixecar-se una gran mortalitat, de manera que el cementiri de l'eglésia es va atapeir, i va caldre cercar un espai nou per als cadàvers [...] i es va dedicar a cementiri nou un camp que posseïa la Comunitat al Taulí i que aproximadament queia a la creu dels actuals carrers de Vilarrúbias i de Bufí." (p. 286)

Tercer quart del segle XIX: "L'Alcalde governatiu Feliu Vilarrúbies va decidir que aquesta obra fos un passeig que comuniqués la població amb el pont de la Salut, passeig que havia d'anomenar-se d'Isabel II i que, naturalment, amb la Revolució de Setembre va canviar de nom per a ésser el passeig de la Revolució." (p. 339)

"En 1861 es va començar a parlar de la carretera transversal del Vallès que havia d'unir Sabadell amb Granollers. No va fer-se, però en canvi, per iniciativa del diputat provincial pel districte de Sabadell-Terrassa, Feliu Vilarrúbies, la Diputació va acordar que es fes el camí veïnal de Sabadell a Caldes, que va necessitar la construcció del magnífic pont que travessava el Ripoll, partió de l'Alt i el Baix Vallès." (p. 345)

Tercer quart del segle XIX: "El barri cinquè obtingué els nous carrers de les Valls, Bolsós (que anava de la Plaça de l'Àngel al carrer de Sant Francesc), Carretera de Manresa, Hospital, Junqueres (ara Vilarrúbies) i Bufí." (p. 371)

"No obstant, l'esperit sabadellenc, cada dia més clar, va obtenir una victòria en 1884, quan va imposar una sèrie de noms de sabadellencs als carrers de migdia de la població. Foren tals noms: [...] els dels dos advocats Josep Sardà Gavaldà i Feliu Vilarrúbias, cronista de Sabadell l'un, i principal impulsor del pont del Ripoll i la carretera de Sentmenat l'altre;" (p. 404)

Josep Baqués
Robert Baró
Gent nostra als carrers de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1995

"Feliu Vilarrúbias i Busquets Sabadell, 1812-1884

Advocat i alcalde de Sabadell. Estudià Dret i Teologia a la Universitat de Cervera. Finalitzada la carrera d'advocat, es va establir a Sabadell. Fou designat pels seus companys representant al Congrés Català de Jurisprudència. Col·laborà en els periòdics barcelonins 'El Vapor' i 'El Telégrafo', i publicà, l'any 1856, el llibre 'L'autoritat i la llibertat en harmonia'. Va fer diverses traduccions de llibres francesos de dret i jurisprudència amb Josep Sardà i Gavaldà, entre els quals destaca 'Las leyes civiles en su orden natural'. Intervingué directament en la constitució de la Societat de la Mina d'Aigües i en la fundació de la Casa de la Caritat. Durant els anys 1860-64 fou diputat provincial, període en el qual aconseguí que s'obrís la construcció de la carretera de Sabadell a Sentmenat, un cop construït el pont sobre el Ripoll. Fou alcalde de Sabadell els anys 1867 i 1868."

Altres fonts bibliogràfiques

Ricard Simó i Bach
100 sabadellencs en els nostres carrers
Editorial Ausa
1984